Ik heb twee van mijn beste vrienden zelf gemaakt (met een beetje hulp van mijn vrouw). De ene is mijn dochter Zoë, de andere is Ybe en dat is mijn zoon. Hij wou twee lithografieën maken en vroeg me hem te assisteren. Een kwartier later stonden we in het atelier…
Ybe is een jonge kunstenaar die bij voorkeur met zeer fijne stiften (0,05;-) tekent. Hij bedacht voor zijn eindproject op school een reeks koepels waarin de laatste fauna en flora op aarde bewaard blijft. De acties van de mensheid brengen dat alles echter in gevaar en dat drama wou hij mee in de prenten krijgen. Zijn eerste vraag was natuurlijk of het mogelijk is met litho ook die fijnheid van de stifttekeningen te verkrijgen. Ik liet hem een aantal verschillende technieken zien en we besloten voor de lithogravure te gaan: een techniek waarmee je in een gomlaag haarscherpe lijnen kan tekenen met een naald.
In het atelier zette ik hem aan het werk, hij schuurde twee stenen en ik hielp hem er een laag gom, gemengd met lampenzwart op te zetten. In die zwarte laag kraste Ybe de tekening tot op het oppervlak van de steen. Hij werkte bij één tekening ook met schuurpapier om meer structuur in de achtergrondpartij te krijgen. Nadien wreef Ybe zeer vette inkt in de lijnen en daarna prepareerden we de stenen zodat ze drukklaar waren.
De litho’s kregen uiteindelijk een mooie combinatie van zeer fijne lijnen met een diepzwarte vette achtergrond. De eerste prent is De koepel van Noach en verwijst naar het einde van de wereld. Rondom de koepel is geen natuur meer te zien, de mens heeft alles verwoest. De naam van het werk komt dan ook van de Ark van Noach. Onder deze koepel bevinden zich de laatste planten en diersoorten van de aarde. In de tweede prent, getiteld Duisternis wordt alles rondom de koepel zwart. Onder de koepel zelf verdwijnt ook alles beetje bij beetje in de donkere diepte. Dit verwijst naar het einde van de wereld.
Tja, echt fijn is dat allemaal niet, steendruk gelukkig wel.
rudy de lithograef
Meer werk van Ybe is te zien via www.instagram.com/art_by_ybedegraef/
Heel fijn dat je je kinderen kan warm maken voor deze technieken !