Enkele jaren geleden bekwaamde ik me zelf als leerling in het ambacht van de steendruk onder leiding van mijn oude meester Ronald Joossen. Dat was toen onder de naam ‘een lithografische verkenning’. In de zomer van 2023 vroeg het Gentse Industriemuseum me om hun lithoworkshop nieuw leven in te blazen. In januari 2024 startten we dan ook met een nieuw meester-leerling traject: een lithografische passie.

Mark Plas en Robin Boone, twee vrijwilligers bij het Industriemuseum, zijn nu mijn leerlingen. Ik leer hen de kneepjes van het boeiende steendrukkersambacht. We werken zowel in het Industriemuseum als in mijn Antwerpse atelier. De eerste maanden focusten we op het in orde zetten van het atelier in Gent. We verzorgden ook de drukpers, een schitterende oude houten Franse Voirin-pers en het aanwezige alaam: de lederen en rubberen inktrollen, de schuurtafel en de inkttafel met inktsteen. We kochten heerlijk ruikende nieuwe drukinkt, vers lithopapier, gaasdoek, sponzen, tekeninkten en nog veel meer.

We startten met een moeilijke oefening: het schuren van de lithostenen en we probeerden verschillende tekenmaterialen uit. Een eerste werk dat we drukten was dan ook een prent met stalen die ons een idee gaven van het effect van verschillende tekenmaterialen zoals lithokrijt, speciale steendrukpotloden en de zogenaamde tusche: een vette inkt waarmee je mooie effecten krijgt.

Ondertussen zijn Mark en Robin al zeer bedreven in het drukken van eenvoudige prenten. In de komende maanden richten we ons op kleurendruk en allerlei andere steendruktechnieken. Vanaf nu zullen we regelmatig berichten over onze vorderingen via blogs en op de website steendruk.be

rudy de lithograef

Meer achtergrondinformatie over lithografie en oudere blogs op www.steendruk.be (die we binnenkort zullen updaten).

#meesterleerling #steendruk #industriemuseum #lithography #cjm #rudydegraef #amateurkunsten